Werken in de apotheek? Het recept van jouw toekomst!

Ben jij klaar voor een carrière waarin je echt iets kunt betekenen voor anderen? Als apothekersassistent speel je een belangrijke rol in de zorg. Je helpt mensen bij hun medicijnen, geeft advies en werkt samen met artsen en andere zorgverleners. Werken in de apotheek is uitdagend, afwisselend en bovenal betekenisvol. Maar is het ook iets voor jou?

Benieuwd of werken in de apotheek bij je past?
Ga de uitdaging aan en ontdek een wereld vol mogelijkheden! Klik hier voor meer informatie.

Medicijntekorten: oorzaak en gevolg. Bekijk het filmpje hieronder voor uitleg

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Ramadan en medicijngebruik

Medicijnen aanpassen tijdens de ramadan

Als u vast, is het lastig om uw medicijnen op de juiste momenten in te nemen. Zeker wanneer u gewend bent dit bij elke maaltijd te doen. Bovendien kan uw lichaam anders reageren op medicijnen, ook als u ze op gewone tijden inneemt. Dat komt doordat u anders eet en slaapt. Een voorbeeld: bij sommige medicijnen is het advies om ze met wat eten in te nemen. Inname op nuchtere (lege) maag kan ertoe leiden dat u (meer) last krijgt van bijwerkingen, zoals maag- en darmklachten.

Uw apotheker kan uw medicijnen aanpassen aan het vasten. Hij kan bijvoorbeeld tijdelijk:

  • medicijnen geven die langer werken, zodat eenmaal daags innemen tussen zonsondergang en zonsopgang voldoende is;
  • de dosis van uw medicijn aanpassen. Dit is soms nodig omdat een medicijn sterker kan werken, als u minder eet;
  • advies geven over innamemomenten. Bijvoorbeeld als u gewend bent een medicijn bij het ontbijt of een half uur voor de maaltijd in te nemen.

Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van uw ziekte, de medicijnen die u gebruikt, hoe gezond u bent en wat u zelf wilt. Overleg enkele weken vóór de ramadan met uw apotheker. Dan kunt u goed voorbereid beginnen.

Mocht u tijdens de ramadan gezondheidsklachten krijgen, overleg dan in elk geval met uw apotheker of arts.

Ramadan en diabetesmedicatie

Diabetespatiënten die meedoen aan de ramadan, lopen kans dat hun bloedsuiker ontregeld raakt. Dit komt door de veranderingen in het dagritme, het aantal maaltijden en het vette en zoete eten. Bent u diabetespatiënt en doet u mee aan de ramadan? Neem enkele weken voor de start van de ramadan contact op met uw apotheker. Hij kan helpen uw medicijngebruik aan te passen.

De apotheker kan u – eventueel in overleg met uw arts – bijvoorbeeld:

  • een aangepast innameschema geven voor uw tabletten;
  • andere insuline geven, die langer werkt. Dan hoeft u deze minder vaak te spuiten;
  • advies geven over extra controle van uw bloedsuiker en het aanpassen van de hoeveelheid insuline.

Ramadan en dieet

Volgt u een dieet? Dan kan het zoete en vette eten op ongewone tijden tijdens de ramadan onprettig of zelfs ongezond zijn. Overleg met uw apotheker, huisarts of diëtist hoe u uw dieet kunt aanpassen.

Tips:

  • Begin de dag met een grote maaltijd.
  • Eet ’s avonds niet te veel en te zwaar.
  • Probeer tussen zonsondergang en zonsopgang veel te drinken, bijvoorbeeld water, thee of vruchtensap.

Vasten niet altijd verplicht

De koran geeft aan dat sommige groepen moslims niet hoeven te vasten tijdens de ramadan. De vrijstelling kan definitief zijn of tijdelijk.

Definitieve vrijstelling geldt voor:

  • kinderen tot de puberteit;
  • ouderen die te zwak zijn om te vasten;
  • mensen met een chronische ziekte die elke dag een paar keer medicijnen moeten gebruiken;
  • mensen met dementie;
  • mensen met een verstandelijke beperking;
  • mensen met een psychiatrische ziekte.

Tijdelijke vrijstelling geldt voor:

  • vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven;
  • mensen die tijdelijk ziek zijn;
  • mensen die op reis zijn;
  • mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.

Bij tijdelijke vrijstelling moet u het vasten later inhalen. Bij definitieve vrijstelling kunt u op een andere manier iets voor het geloof doen door geld of eten aan arme mensen te geven.

Filmpje ramadan in het Arabisch

Bron: apotheek.nl